Denklem Kurma Problemleri

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 28/5/2008, 22:46

indirmek için tıkla

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından hedefistanbulüniversitesi Bir 20/10/2008, 19:02

MATEMATİK DÜNYASI SAYI 3:
SORU 1)BİR TELEFON ŞİRKETİ ABONELERİNİN KONUŞMALARININ İLK 3 DAKİKASINA BİR TARİFE,3 DAKİKADAN 10 DAKİKAYA FARKLI BİR TARİFE VE 10 DK DAN SONRASI İÇİN İSE BAŞKA BİR TARİFE UYGULAMAKTADIR.BİR ABONE,5 DAKİKALIK KONUŞMA İÇİN 2,3 LİRA,12 DAKİKALIK BİR KONUŞMA İÇİN 4,9 LİRA VE 20 DAKİKALIK BİR KONUŞMA İÇİN İSE 7,3 LİRA ÖDÜYOR.BUNA GÖRE ABONE BİR DAKİKALIK KONUŞMA İÇİN KAÇ TL ÜCRET ÖDER? A)0,6 B)0,5 C)0,4 D)0,3 E)0,2 CEVAP(B)


En son hedefistanbulüniversitesi tarafından 21/10/2008, 06:55 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

hedefistanbulüniversitesi
Öğrenci

Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 20/10/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından hedefistanbulüniversitesi Bir 20/10/2008, 19:07

1)


En son hedefistanbulüniversitesi tarafından 24/10/2008, 07:32 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

hedefistanbulüniversitesi
Öğrenci

Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 20/10/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından hedefistanbulüniversitesi Bir 20/10/2008, 19:20

BİR SİNEMA FİLMİNİN GALASINA GELEN TÜM OYUNCULAR BİRBİRLERİYLE TOKALAŞIYOR.FAKAT GALAYA İKİ OYUNCUNUN HENÜZ GELMEDİĞİ ANLAŞILIYOR.FİLMİN SONUNDA SALONDA BULUNAN OYUNCULARIN YARISI AYRILIYOR.BİRAZ SONRA DİĞER İKİ OYUNCU SALONA BERABER GELİYOR VE ORADA BULUNAN OYUNCU ARKADAŞLARI İLE TOKALAŞIYORLAR.TOPLAM 820 TOKALAŞMA OLDUĞUNA GÖRE,FİLMDE KAÇ OYUNCU ROL ALMIŞTIR?
A)42 B)41 C)40 D)39 E)38 CEVAP(A)

hedefistanbulüniversitesi
Öğrenci

Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 20/10/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından hedefistanbulüniversitesi Bir 20/10/2008, 19:31

BİR KENARININ UZUNLUĞU 4 M OLAN KARE ŞEKLİNDEKİ BİR BAHÇENİN BİR KÖŞESİNE DIŞARIDAN 8 M UZUNLUĞUNDA ELASTİK OLMAYAN BİR İPLE BAĞLANAN BİR KOYUN, BAHÇESİNİN İÇİNE GİREMEMEKTEDİR.BUNA GÖRE,KOYUN,EN FAZLA KAÇ METREKARE ARAZİDE OTLANABİLİR?
A)64 Pİ B)56 Pİ C)40 Pİ D)28 Pİ E)20 Pİ (CEVAP:B)

hedefistanbulüniversitesi
Öğrenci

Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 20/10/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 22/10/2008, 16:03

hedefistanbulüniversitesi demiş ki:MATEMATİK DÜNYASI SAYI 3:
SORU 1)BİR TELEFON ŞİRKETİ ABONELERİNİN KONUŞMALARININ İLK 3 DAKİKASINA BİR TARİFE,3 DAKİKADAN 10 DAKİKAYA FARKLI BİR TARİFE VE 10 DK DAN SONRASI İÇİN İSE BAŞKA BİR TARİFE UYGULAMAKTADIR.BİR ABONE,5 DAKİKALIK KONUŞMA İÇİN 2,3 LİRA,12 DAKİKALIK BİR KONUŞMA İÇİN 4,9 LİRA VE 20 DAKİKALIK BİR KONUŞMA İÇİN İSE 7,3 LİRA ÖDÜYOR.BUNA GÖRE ABONE BİR DAKİKALIK KONUŞMA İÇİN KAÇ TL ÜCRET ÖDER? A)0,6 B)0,5 C)0,4 D)0,3 E)0,2 CEVAP(B)



_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 22/10/2008, 16:04

hedefistanbulüniversitesi demiş ki:BİR SİRKTE ÇALIŞAN İP CAMBAZI 7 METRE YÜKSEKLİKTEKİ BİR İPİN ÜZERİNDE YÜRÜMEKTEDİR.GÜVENLİK ÖNLEMİ OLARAK BELİNDEN UZAYABİLEN(ELASTİK)BİR HALATLA AYNI YÜKSEKLİKTEKİ TRABZANA BAĞLANIYOR.HALAT,UZUNLUĞUNUN 1/6 SI KADAR UZAYABİLMEKTEDİR.BUNA GÖRE BİR KAZA DURUMUNDA İP CAMBAZININ YERE ÇARPMAMASI İÇİN HALATIN UZUNLUĞU TAMSAYI OLARAK EN FAZLA KAÇ METRE OLABİLİR?
A)2 B)3 C)4 D)5 E)6 CEVAP(D)


_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 22/10/2008, 16:04

hedefistanbulüniversitesi demiş ki:BİR SİNEMA FİLMİNİN GALASINA GELEN TÜM OYUNCULAR BİRBİRLERİYLE TOKALAŞIYOR.FAKAT GALAYA İKİ OYUNCUNUN HENÜZ GELMEDİĞİ ANLAŞILIYOR.FİLMİN SONUNDA SALONDA BULUNAN OYUNCULARIN YARISI AYRILIYOR.BİRAZ SONRA DİĞER İKİ OYUNCU SALONA BERABER GELİYOR VE ORADA BULUNAN OYUNCU ARKADAŞLARI İLE TOKALAŞIYORLAR.TOPLAM 820 TOKALAŞMA OLDUĞUNA GÖRE,FİLMDE KAÇ OYUNCU ROL ALMIŞTIR?
A)42 B)41 C)40 D)39 E)38 CEVAP(A)



En son akahya tarafından 22/10/2008, 16:50 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 22/10/2008, 16:05

hedefistanbulüniversitesi demiş ki:BİR KENARININ UZUNLUĞU 4 M OLAN KARE ŞEKLİNDEKİ BİR BAHÇENİN BİR KÖŞESİNE DIŞARIDAN 8 M UZUNLUĞUNDA ELASTİK OLMAYAN BİR İPLE BAĞLANAN BİR KOYUN, BAHÇESİNİN İÇİNE GİREMEMEKTEDİR.BUNA GÖRE,KOYUN,EN FAZLA KAÇ METREKARE ARAZİDE OTLANABİLİR?
A)64 Pİ B)56 Pİ C)40 Pİ D)28 Pİ E)20 Pİ (CEVAP:B)


_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından hedefistanbulüniversitesi Bir 22/10/2008, 18:17

1)BİR KÜLAH DONDURMA 15 DAKİKADA TAMAMEN ERİMEKTEDİR.BİR KÜLAH DONDURMA ALAN NESLİHAN 3 DAKİKADA DONDURMAYIBİTİRİYOR.BUNA GÖRE,DONDURMA ERİMESEYDİ NESLİHAN AYNI MİKTAR DONDURMAYI KAÇ DAKİKADA BİTİREBİLİRDİ? A)15/4 B)13/4 C)12/5 D)2 E)11/5 (CEVAP A)
2)BİR TÜCCAR 4 TANESİNİ A LİRAYA ALDIĞI MALLARIN 3 TANESİNİ A LİRAYA SATMAYI PLANLIYOR.FAKAT MALLARIN 1/10 U DEFOLU ÇIKIYOR.DEFOLULARIN 3 TANESİNİ A/2 YE SAĞLAMLARIN 5 TANESİNİ 2A LİRAYA SATIYOR.SON DURUMDA İLK DURUMA GÖRE 13A LİRA DAHA FAZLA KAZANDIĞINA GÖRE TÜCCAR KAÇ TANE MAL ALMIŞTIR? A)300 B)690 C)750 D)900 E)1200 (CEVAP A)
3)YENİ AÇILAN BİR MAĞAZANIN İLK HAFTA MÜŞTERİ SAYISI HERGÜN 10 ARTIYOR.FAKAT İKİNCİ HAFTANIN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN MÜŞTERİ SAYISI HERGÜN 25 AZALIYOR.MAĞAZADAKİ BÜTÜN FİYATLAR SABİTTİR.MAĞAZANIN BİRİNCİ HAFTADAKİ HASILATI,İKİNCİ HASILATINDAN 9800 LİRA DAHA FAZLA OLDUĞUNA GÖRE BİR MALIN FİYATI KAÇ LİRADIR? A)10 B)15 C)20 D)25 E)30(CEVAP C)
4)BİR ÖĞRENCİ HER SEFERİNDE ÖNCE DOĞUYA DOĞRU BİR ADIM,SONRA İSE KUZEYE DOĞRU BİR ADIM ATIYOR.DOĞUYA DOĞRU ATTIĞI ADIM 80 CM,KUZEYE DOĞRU ATTIĞI ADIM İSE 60 CM DİR.BU ÖĞRENCİNİN BULUNDUĞU YERDEN 15 METRE UZAKLAŞABİLMESİ İÇİN TOPLAM KAÇ ADIM ATMASI GEREKİR? A)15 B)20 C)25 D)30 E)45 (CEVAP D/BEN 22 BULUYORUM)

hedefistanbulüniversitesi
Öğrenci

Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 20/10/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 29/10/2008, 10:12

1)BİR KÜLAH DONDURMA 15 DAKİKADA TAMAMEN ERİMEKTEDİR.BİR KÜLAH DONDURMA ALAN NESLİHAN 3 DAKİKADA DONDURMAYIBİTİRİYOR.BUNA GÖRE,DONDURMA ERİMESEYDİ NESLİHAN AYNI MİKTAR DONDURMAYI KAÇ DAKİKADA BİTİREBİLİRDİ? A)15/4 B)13/4 C)12/5 D)2 E)11/5 (CEVAP A)

Çözüm: dondurmanın tamamını 15x birim kabul edelim.
neslihan 3 dakikada erimeden dolayı 15x-13x=12x kadar dondurma yemektedir.(3 dakikada 3x kadar erimekte)

eğer erime olmasaydı;

3 dak. 12x yiyorsa
? dak. 15x

doğru orantıdan ?=(3.15x)/12x=15/4

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 29/10/2008, 10:28

2)BİR TÜCCAR 4 TANESİNİ A LİRAYA ALDIĞI MALLARIN 3 TANESİNİ A LİRAYA SATMAYI PLANLIYOR.FAKAT MALLARIN 1/10 U DEFOLU ÇIKIYOR.DEFOLULARIN 3 TANESİNİ A/2 YE SAĞLAMLARIN 5 TANESİNİ 2A LİRAYA SATIYOR.SON DURUMDA İLK DURUMA GÖRE 13A LİRA DAHA FAZLA KAZANDIĞINA GÖRE TÜCCAR KAÇ TANE MAL ALMIŞTIR? A)300 B)690 C)750 D)900 E)1200 (CEVAP A)

mallların tamamı 300x kadar olsun. (3 ve 4 ün herhangi bir katı olduğu ve 10 ile tam bölündüğü-işlemlerde kolaylık sağlaması için)

4 tanesini A ya 300x malı 75A'ya almış.
3 tanesini A'a 300x malı 100A'ya satmayı planlıyor.

1/10 defolu 300x/10=30x defolu.

defolu 3 tanesi A/2 ise 30x defolu 5A 'ya
sağlam 5 tanesi 2A ise 270x tanesi 108A'ya yani toplam 108A+5A=113A kazanacak.

113A kazanıyor. 100A kazmayı planlıyordu. 13A lira kadar artış var. Yani 300x= 300 ile orantılı oldu. Cevap=300

Umarım anlatabilmişimdir. Eğer 300x değilde farklı bir sayı verseydin artışlar arasında orantı kurup yine aynı sonucu bulabilirdin.

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 29/10/2008, 10:37

3)YENİ AÇILAN BİR MAĞAZANIN İLK HAFTA MÜŞTERİ SAYISI HERGÜN 10 ARTIYOR.FAKAT İKİNCİ HAFTANIN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN MÜŞTERİ SAYISI HERGÜN 25 AZALIYOR.MAĞAZADAKİ BÜTÜN FİYATLAR SABİTTİR.MAĞAZANIN BİRİNCİ HAFTADAKİ HASILATI,İKİNCİ HASILATINDAN 9800 LİRA DAHA FAZLA OLDUĞUNA GÖRE BİR MALIN FİYATI KAÇ LİRADIR? A)10 B)15 C)20 D)25 E)30(CEVAP C)

ilk hafta müşteri sayısı= x+(x+10)+(x+20)+(x+30)+(x+40)+(x+50)+(x+60)=7x+210

ikinci hafta müşteri sayısı=(x+60-25)+(x+60-50)+...(x+60-175)=7x-280

sonuç olarak müşteri sayısında 210-(-280)=470 kişilik fark var.
Yani 9800/470=20 TL

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 29/10/2008, 10:43

4)BİR ÖĞRENCİ HER SEFERİNDE ÖNCE DOĞUYA DOĞRU BİR ADIM,SONRA İSE KUZEYE DOĞRU BİR ADIM ATIYOR.DOĞUYA DOĞRU ATTIĞI ADIM 80 CM,KUZEYE DOĞRU ATTIĞI ADIM İSE 60 CM DİR.BU ÖĞRENCİNİN BULUNDUĞU YERDEN 15 METRE UZAKLAŞABİLMESİ İÇİN TOPLAM KAÇ ADIM ATMASI GEREKİR? A)15 B)20 C)25 D)30 E)45 (CEVAP D/BEN 22 BULUYORUM)

1 adım doğu ve 1 adım kuzeye attığında 80cm 60cm 100cm özel üçgeni oluşuyor. (6 8 10 üçgeni)

100cm=1 m.

15m=15mx1m gidebilmesi için 15 defa 80cm ve 15 defa 60 cm lik yol alması lazım yani cevap 15+15=30 adım atması lazım.

22 yi nasıl buldun merak ettim?

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından akahya Bir 29/10/2008, 10:49

Son olarak sana şu mesajı göndereyim. Burası doküman paylaşma alanı, eğer sorularını ACİL SERVİS alanında ilgili yere sorarsan daha iyi cevap alırsın. Mesela problem soruları için ACİL SERVİS 9.sınıf matematik alanı altında yeni konu açıp soru sorabilirsin. Burada sorulan sorular gözden kaçıp çabuk unutulabilir.

Birde anlayışla karşılamalısınki bizde tüm hayatımızı bilgisayar başında geçirmiyoruz. Bizimde okulda öğrencilerimiz, ayrıca kendi özel derslerimiz ve özel hayatımız oluyor. Yani soruları ne yazık ki eş zamanlı çözmek gibi bir iddiamız yok. Bu konuda da foruma üye olan diğer öğretmen arkadaşların desteğine ihtiyacımız var. Çalışmalarında başarılar...

_________________
Matematikçinin Yeri
www.ahmetkahya.com
avatar
akahya
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 358
Yaş : 40
Nerden : İngiltere
İş/Hobiler : Maths Teacher
Okul : Turkish Embassy Education Department
Kayıt tarihi : 15/05/08

Kullanıcı profilini gör http://www.ahmetkahya.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Denklem Kurma Problemleri

Mesaj tarafından Sponsored content


Sponsored content


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz