Matematikçinin Yeri Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Verimli Ders Çalışma Ortamı

Aşağa gitmek

Verimli Ders Çalışma Ortamı Empty Verimli Ders Çalışma Ortamı

Mesaj tarafından ahmathduran 21/8/2008, 13:26

Verimli Ders Çalışma Ortamı

Okula giden, sınavları kazanmak için büyük emek veren öğrencilerimiz geleceklerini kazanmak için uğraşan yarının büyükleri…

Zaman geliyor bunalıyorsunuz, zaman geliyor ipi bir an önce göğüslemeyi arzuluyorsunuz.

Öğrenme istek ve arzusu taşımayan ve öğrenmenin gerekliliğine inanmayan hiçbir öğrenciye hiçbir ders aracı, hiçbir aile ve hiçbir öğretmen yardımcı olamaz. Ancak çalıştığı hâlde başarılı olamadığını düşünenler de var. Bu durum; çok büyük ölçüde çalışma ortamını ayarlayamamaktan, verimli ders çalışma tekniklerini bilmemekten kaynaklanmaktadır.

Verimli ders çalışmak için;
Önce hangi derse, nasıl çalışılacağını belirlemek gerekir. Bundan sonra sizi ne televizyondaki Asmalı Konak, ne Ekmek Teknesi ne de bilgisayarınız ilgilendiriyor. Tek amaç; bu konuyu anlayarak masadan kalkmak.
Öğrencinin kendi kişiliğine uygun çalışma yeri ve saati seçilmelidir. Tavsiye edilen zamanlar; günün ilk saatleri, akşam yatmadan önce geçirilen zamandır. Aynı saatlerde çalışmaya özen gösterin.
Uygun çalışma yeri size özel bir masa olmalı. Eğer kendinize ait bir odanız yoksa dahi oda düzenlenerek çalışma ortamı hâline geçirilmeli. Ne televizyonun karşısı, ne de aynanın karşısı uygun yerdir. Uygun yer, kendinizle baş başa kaldığınız yerdir.
Çalışma için gerekli malzemeleriniz masada hazır bulunmalı. Silginiz, cetveliniz, kalem için uzunuz daima masada bulunmalı. Yerinizden kalkmak için hiçbir bahaneniz olmamalı.
 Kendinizi evde ders çalışırken okulda gibi hissedin. Her 40 dakikada ya da 50 dakikada bir 10 dakikalık ara verin. Ancak dikkat dağınıklığınız olduğunu düşünüyorsanız çalışma süresi yavaş arttırılmalıdır. Dikkati on dakikada dağılan bir öğrenciden bir saat masada kalmasını beklemek boş yere zorlama olacaktır. Sıkıldığınız an çalışma yerinden ayrılmalısınız. Ama kendinize ayrılmadan önce küçük bir bölüm bitirmek ya da beş – on dakika daha masada kalma şartı koyun ki böylece verilen ara, koyulan bir şartın ödülü olabilsin.
Oda sıcaklığı 20° – 25° arası olmalıdır. Ne siz elinizde eldiven, boynunuzda atkı ve paltoyla ders çalışmalı ne de testi çözerken bir yandan da kağıdınızın üzerine akmakta olan terinizi silmelisiniz.
Kaykılarak, yatarak ders çalışmak en kısa sürede sizi gevşetir. Ders çalışma isteğinizi yok eder, uyuma arzusunu arttırır.
 Çalıştığınız ortam havalandırılmalı
Işık kaynağı arkadan gelmemeli ki gölge masanın ve ders kitaplarının üzerine düşüp rahatsız etmesin. Masanızda bir çalışma lambası bu sorunu kolayca ortadan kaldırıyor.
Unutmayın başarı arkanızdan gelsin ki, umutsuzluğun gölgesi yüzünüze düşmesin.
Çalışma yeri derli toplu, yalın, elden geldiğince sabit ve sakin olmalıdır. Lüzumsuz şeyler, fazlalıklar konsantrasyonu bozar.
Ayrıca ders çalışırken müzik dinlenmemeli, odada sanatçıların resimleri, takım posterleri veya arkadaş ve ailelerimizle çektirdiğiniz fotoğraflar olmamalı. Bu tip fotoğraflar zihin dağıtacağından ve hayal dünyasına sürüklediği kaydediliyor. İlla ki fotoğraf diyorsanız, hedeflediğiniz kazanmayı arzuladığın okulun en güzel cepheden fotoğrafı masanızda yer alsın.
Çalışma gücünü arttırmak için sağlıklı olmaya dikkat ediniz. Yeteri kadar uyuyup dinlenin. Sekiz saatten fazla uyku, artık sizi dinlendirmiyor, zamanınız çalıyor.
Öğrencinin yaşı gereği harekete ve spora, açık havaya ihtiyacı vardır.

Aslında sizden oturup saati saati hangi konuya çalışmanız gerektiğini anlatan yazılı kâğıttan kurtulun. Kendi çalışma programınızı kendiniz yapın. Yaratıcı olun, kendinize güvenin. Kendinizi matematik ve fen bilgisi derslerinde yetersiz buluyorsanız bu iki ders üzerinde diğer derslerden daha fazla odaklayın.

Eğer başarıyı yakalamak istiyorsanız her ortamda her durumda ders çalışmayı öğrenmek zorundasınız. Teneffüs arasında, kütüphanede, en sevdiğiniz programa 25 dakika varken bir test çözebilmelisiniz.

Başarı alışkanlığınız olsun!


AHMET DURAN

ahmathduran
Öğretmen

Mesaj Sayısı : 15
Kayıt tarihi : 21/08/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz